Archive Pages Design$type=blogging

Habitat Nedir ?

 Habitat Nedir ? Coğrafya biliminde canlıların yaşamış olduğu alanları belirtmek için kullanılan habitat kendine özgü özellikler taşıyan can...

 Habitat Nedir ?

Coğrafya biliminde canlıların yaşamış olduğu alanları belirtmek için kullanılan habitat kendine özgü özellikler taşıyan canlıların doğma, büyüme, beslenme faaliyetlerine olanak tanıyan  doğal bir ortamdır. Bir alanın habitat olarak adlandırabilmesi için yaşanabilirlik özelliği gerekmektedir. Toprak, su, hava, yerkürenin özel bir parçası ya da fiziksel bir bölge olabileceği gibi okyanus veya çok küçük yaşam alanları da olabilmektedir.

            Örnek verecek olursak ;Çöl develerinin, Karadeniz hamsilerinin, Avustralya kanguruların, Ankara  tiftik keçilerinin, kümes tavukları, Güney Kutbu penguenleri, buzullar kutup ayıları, okyanuslar köpekbalıklarının, Van Gölü inci kefalinin, su birikintileri kurbağaların, nemli bölgeler yosunların, bataklık saz bitkisinin, organlar sindirime yardımcı mikroorganizmaların, ev insanların habitatıdır. Türlerin hayatta kalma süreleri yaşadıkları alana adaptasyonlarına bağlıdır.

Bu nedenle her türün habitatı farklı olmuştur. Aynı türe ait olan canlılar farklı, farklı türe ait canlılar aynı habitatta yaşayabilmektedir. Evcil kedi ve insanın aynı evde yaşaması ancak boz ayı ve kutup ayısının farklı yaşam alanlarında yer alması iyi bir örnektir. Tek bir türü barındıran ortam habitat, birden fazla canlı türünü barındıran ortam ortak habitat olarak adlandırılmaktadır. Bazı canlı türleri belirli bir habitatta yalnızca kendileri yaşamaktadır bu durumda ortam özel habitat olarak isimlendirilmektedir.

Günümüzde yaşanan biyo-çeşitlilik krizinin başlıca sorumlusu insan dır. Süreçte tek başına dahi etkilidir. Aşırı avlanma kaynaklı tür istismarı, ağaçların kesilmesi, ormanların tarımsal faaliyet alanlarına dönüştürülmesi, yerleşim yerlerindeki artış, plansız yerleşim, düzensiz ve amacı haricinde arazi kullanımı doğal kaynakların aşırı tüketimi, habitat kalitesinin negatif etkilenmesine yol açan başlıca nedenlerdir. Habitat parçalanması en genel anlamda, geniş alanları kaplayan abiyotik türlerin sürekliliğe sahip habitatlarına müdahale esilmesi, işgali, değiştirilmesi, daraltılması ve bölünmesidir.

Su Habitatları

Su habitat’ı (biyom’u), denizleri ve okyanusları, gölleri ve nehirleri, sulak alanları ve bataklıkları içerir. Tatlı suyun tuzlu suyla karıştığı yerlerde tuz bataklıkları ve çamurluk alanlarla karşılaşırız. Bu habitatların tamamında farklı yaban hayatı çeşitleri bulunmaktadır. Amfibiyenler, sürüngenler ve omurgasız hayvanlardan memelilere ve kuşlara kadar neredeyse her hayvan grubunu içerir. Birçok canlı için su alanları birer habitat olarak önemlidir.

Çöl Habitatları

Çöller az yağışlı alanlardır. Dünya üzerindeki en kurak alanların çöller olduğunu biliyoruz. Çölde yaşamak son derece zordur. Buna rağmen bu alanlara uyum sağlamış canlı türleri mevcuttur.

Çöller oldukça farklı yaşam alanlarıdır. Çöl diyince aklımıza genellikle çok sıcak alanlar gelir ancak çok soğuk olan çöller de mevcuttur. Zaten çöl alanlarında genelde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir.

İnsanların tahrip edip ekolojisini bozduğu bazı yarı kurak alanlar da zamanla çölleşme tehlikesi içindedir. Ilıman bölgelere kıyasla çöllerde tür çeşitliliği oldukça azdır. Ancak bazı türler için çöl doğal yaşam alanı oluşturur ve o canlıların habitatıdır.

 

Orman Habitatları

Ormanlar ve ormanlık alanlar, ağaçların hakim olduğu habitatlardır. Ormanlar, dünya kara yüzeyinin yaklaşık üçte birinden fazlasını oluşturur ve dünyanın dört bir yanındaki birçok bölgede bulunur. Farklı orman türleri vardır: ılıman, tropik, bulut, iğne yapraklı ormanlarda hakim olan ağaç türleri farklılık gösterir.

Her birinin iklim özellikleri, tür kompozisyonları ve canlı toplulukları açısında farklı bir üye yelpazesine sahiptir. Örneğin, Amazon yağmur ormanı, dünya hayvan türlerinin onda birine ev sahipliği yapan çok çeşitli bir ekosistemdir. 5.500.000 km2'lik alanıyla Dünya'nın orman biyomunun büyük bölümünü tek başına oluşturur. Burada tür çeşitliliği oldukça fazladır.

Tundra Habitatları

Tundra soğuk bir yaşam alanıdır. Düşük sıcaklıklar, kısa bitki örtüsü, uzun kışlar, kısa ömürlü mevsimler gibi özelliklerle ön plana çıkar. Tundra zor şartları olan bir iklimdir ancak buna rağmen çeşitli hayvanların evi olmaya devam etmektedir.

Arktik tundra, Kuzey Kutbuna yakın bir yerde bulunur ve güneye doğru, iğne yapraklı ormanların büyüdüğü noktaya kadar uzanır. Alp tundra, ağaç hattının üzerinde bulunan yüksekliklerde, dünyanın dört bir yanındaki dağlarda bulunur. Tundra biyomu, çoğu zaman kalıcı donma olaylarının meydana geldiği alanlardan oluşur.Yıl boyunca donmuş halde bulunan taş ve topraklar çözündüklerinde ufalanır ve değişik bir toprak örtüsü oluşturur.

 

YORUMLAR

Ad

Amerikan Tarihi Avrupa Tarihi DünyaTarihi Eğitim Eğitim Seferberliği Genel Tarih GuncelDünyaTarihi İlgincTarihiOlaylar İnkılap Tarihi İslam Tarihi Kısa Tarih Notları Köy Enstitüleri KPSS Nedir Osmanlı Sırp Ayaklanmaları Tarih Tarih Konu Anlatım Tarihi Şahsiyetler TarihiOlaylar Türk Tarihi
false
ltr
item
TEMEL TARİH: Habitat Nedir ?
Habitat Nedir ?
TEMEL TARİH
https://temeltarih.blogspot.com/2021/03/habitat-nedir.html
https://temeltarih.blogspot.com/
https://temeltarih.blogspot.com/
https://temeltarih.blogspot.com/2021/03/habitat-nedir.html
true
7403939429627814673
UTF-8
Makale bulunamadı... Hepsini Görüntüle Devamını Oku... Reply Cancel reply Sil By Ana Sayfa Sayfa Yazı Hepsini Görüntüle BENZER YAZILAR Etiketler ARŞİV ARA Aradığın Sayfa bulunamadı tekrar deneyin. ANA SAYFAYA DÖN Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ocak February March April May June July August September October November December Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Agustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ dakika önce 1 hour ago $$1$$ saat önce Yesterday $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce