Archive Pages Design$type=blogging

Semaver Hikayesi Tahlili

  Semaver Hikayesi Tahlili   Sait Faik Abasıyanık; Türk Hikayeciliğinin önde gelen yazarlarından olan Abasıyanık, çağdaş hikayecili...

 

Semaver Hikayesi Tahlili


 

Sait Faik Abasıyanık;Türk Hikayeciliğinin önde gelen yazarlarından olan Abasıyanık, çağdaş hikayeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır.

Modern Türk hikayeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle kökü kendisinde olan bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır.

Bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalıştı. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlattı. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, insanı ele alan sanatçılar sınıfında yer almıştır.

Bu özellikler de yazılan ve Modern Türk hikayeciliğinin en güzel örneklerinden olan Semaver adlı hikayesi tek bir öykü halinde ilk kez 1935 yılında Varlık Dergisi’nde yayımlanmış, yazarın ilk kitabına da adını veren bu hikaye kitabın da ilk öyküsü olmuştur.

-Özet-

 Ali annesiyle yaşamaktadır. Nihayet bir iş bulmuş tam bir haftadır İstanbul’da Halıcıoğlu’ndaki bir fabrikada çalışmaktadır. Annesi onu sabah ezanı ile kaldırmış ve semaveri yakmıştır.

Ali, odanın kızarmış ekmek kokusu içinde kaynayan semaverin kaynama sesleri ile düşüncelere dalmış ve Bu semaverin sesi onun her sabah duyduğu ve hissettiği bir sestir ve Ali’ye sabahın olduğunu hayata yeniden başlaması gerektiğini hatırlatan bir işaret olmuştur.Bu semaver annesi ile yaşadığı bu evin saadetinin sembolü, varlıklarının ve mutluluklarının işareti olmuştur.

Semaver, Ali’nin dünyasında acıların, ıstırapların, grevlerin ne de patronların olmadığı bir alemi ifade etmektedir fakat. Ali bir gün annesini namaz kılarken ölmüş olarak  bulmuş ve artık o evde o semaver bir daha kaynamamıştır.

 Hikayenin Olay Örgüsü

Ali bir hafta önce işe başlamıştır işe neredeyse yeni başlayan Ali her gün Annesi tarafından uyandırılması Alinin Makineleşen dünya da hayata karşı mücadelesi ve toplumda bir yer bulmaya çalışması.Alinin daha sonra Annesi ölür ve Ali’ye annesini hatırlatan tek eşyayı yani Semaver’in  ortadan kaldırılmasıyla hikaye sonlanmış olur.

Hikayede ki kişiler ve Özellikleri

Ali: Hikayenin başkahramanı, yeni iş bulmuştur, annesiyle birlikte mutlu bir yaşamı vardır, semaver Ali için sevgi ve sıcaklığı çağrıştıran dış dünyanın ve sunileşen 
yaşamın karşısında bir sembol gibidir. 
Anne: Ali'nin annesi, hayattan oğlundan başka kimsecikleri olmayan,namazın da, abdestinde bir kadındır.Ali'nin arkadaşları, Ali'nin ustası ve komşu kadın diğer kişilerdir.

Bakış Açısı ve Anlatım Türü

Hikayenin anlatıcısı her şeyi öncesi ve sonrasıyla bilen, İlahi Bakış Açılı Hakim Anlatıcı Türüdür.

Hikaye de Zaman

Şimdi Zaman ile anlatılmıştır.

 

 

YORUMLAR

Ad

Amerikan Tarihi Avrupa Tarihi DünyaTarihi Eğitim Eğitim Seferberliği Genel Tarih GuncelDünyaTarihi İlgincTarihiOlaylar İnkılap Tarihi İslam Tarihi Kısa Tarih Notları Köy Enstitüleri KPSS Nedir Osmanlı Sırp Ayaklanmaları Tarih Tarih Konu Anlatım Tarihi Şahsiyetler TarihiOlaylar Türk Tarihi
false
ltr
item
TEMEL TARİH: Semaver Hikayesi Tahlili
Semaver Hikayesi Tahlili
TEMEL TARİH
https://temeltarih.blogspot.com/2021/03/semaver-hikayesi-tahlili.html
https://temeltarih.blogspot.com/
https://temeltarih.blogspot.com/
https://temeltarih.blogspot.com/2021/03/semaver-hikayesi-tahlili.html
true
7403939429627814673
UTF-8
Makale bulunamadı... Hepsini Görüntüle Devamını Oku... Reply Cancel reply Sil By Ana Sayfa Sayfa Yazı Hepsini Görüntüle BENZER YAZILAR Etiketler ARŞİV ARA Aradığın Sayfa bulunamadı tekrar deneyin. ANA SAYFAYA DÖN Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat Ocak February March April May June July August September October November December Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Agustos Eylül Ekim Kasım Aralık just now 1 minute ago $$1$$ dakika önce 1 hour ago $$1$$ saat önce Yesterday $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce